Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 25 dkg masła lub margaryny,
- 5 dkg drożdży,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 3 jaja,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (może być też 18%),
- cukier waniliowy,
- powidła lub dżem (może być biały ser wymieszany z cukrem).
Jak przyrządzić?
Drożdże, cukier i śmietanę rozmieszać, zostawić na parę minut, żeby rozczyn ruszył.Z mąki, margaryny, 2 jaj, soli i wyrośniętych drożdży wyrobić ciasto (mąkę poszatkować nożem z margaryną). Włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce ok. 1,5 godz., aż podwoi swoją objętość. Wyjąć, pokroić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować wyciąć koło(od dużego płaskiego talerza)i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym układać niewielką ilość dżemu z brzegu ciasta i zawijać rogaliki. Maczać je w rozmąconym jajku i cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Piec ok.30min w temp.180'C. Smacznego
Uwagi:
Naprawdę prosty moja 8-letnia córka robi je sama. Są naprawdę pyszne.Ciasto smakuje jak francuskie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 35 szt. |
Autor | aga |