Przełam zimową nudę sałatką z dodatkiem zbóż!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuCzęsto zdarza nam się popadać w kulinarną rutynę – latem jemy sałatki, a zimą sycące potrawy, takie jak gulasz czy lasagne. Pokonaj nudę i w środku zimy zaskocz domowników lekkim i pysznym daniem. Przekonaj się, że uniwersalne połączenie warzyw czy owoców i zbóż dostarcza ogromnego pola do kulinarnych popisów, które wystarczy zwieńczyć odrobiną soku z cytryny czy oliwy z oliwek lub szczyptą pieprzu. Poznaj dwa proste przepisy na sałatkę doskonałą.
Sałatka z ryżem
Na początek lekka i zdrowa sałatka z liści winogron i ryżu. Spróbuj i przekonaj się, że jest to połączenie doskonałe.
Składniki:
- 1 filiżanka białego lub brązowego ryżu,
- 1 filiżanka posiekanych liści winogron,
- 1 filiżanka grubo posiekanego groszku cukrowego,
- ½ filiżanki posiekanych liści kopru,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 1/3 filiżanki orzechów piniowych,
- odrobina sera feta (opcjonalnie).
Ugotuj ryż zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. W międzyczasie umieść posiekane liście winogron w sitku i wypłucz, aby pozbyć się nadmiaru soli. Usuń nadmiar wody i dodaj do garnka z gotującym się ryżem (nie mieszając). Praż orzeszki na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu przewracając. Wymieszaj ugotowany ryż z liśćmi winogron. Umieść mieszankę w salaterce i dodaj pozostałe składniki (oprócz orzeszków piniowych). W razie potrzeby dopraw do smaku. Ozdób orzeszkami i podawaj w dowolnej temperaturze – na ciepło, zimno lub w temperaturze pokojowej.
Sałatka z kaszą
Kolejną warzywno-zbożową propozycją jest sałatka stworzona z kaszy, pomidorków, pietruszki i mięty. Sprawdź, jak szybko zakochasz się w tym aromatycznym daniu.
Składniki:
- 2 filiżanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 filiżanki kaszy bulgur,
- ½ filiżanki oliwy z oliwek,
- skórka i sok z 2 cytryn,
- 5–6 pomidorów śliwkowych,
- 2 posiekane szalotki,
- 2–3 filiżanki posiekanej pietruszki,
- 1 filiżanka świeżych, posiekanych liści mięty.
Umieść kaszę w średniej misce. Zagotuj wodę lub bulion z łyżeczką soli i wlej do miski z bulgurem. Pozostaw na ok. 30–60 minut. W dużym naczyniu zmieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i kaszę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Jeżeli to konieczne, dodaj więcej soli, oliwy z oliwek lub soku z cytryny. Przed podaniem marynuj przez co najmniej 30 minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze