Składniki:
- 3 jajka,
- 3 szklanki mąki,
- woda,
- sól.
Jak przyrządzić?
Do pierwszej miski wsypać mąkę dodać żółtka, ucierając dodać szczypte soli i dodawać mleka, aż masa uzyska konsystencję gęstej śmietany. drugiej misce ubic białka ze szczyptą soli.Do ubitej piany powoli i delikatnie wleać mase z mąki ciągle (delikatnie)mieszając.Smażyć na małej lub na dużej patelni.Usmażone można podawac z warzywami lub konfiturami.
Jak podawać?
Najlepiej podawać złożony w pół z farszem w środku i gdy podajemy z konfiturami możne na posypać przez sito cukrem pudrem.
Uwagi:
Omlet nie może się za bardzo przysmażyć gdyż straci na smaku, będzie gotowy kiedy górna warstwa będzie już "twardnieć".
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Michał |