Składniki:
- ziemniaki,
- cebula,
- groszek konserwowy,
- papryka lub ogórki marynowane,
- ugotowane mięso z kurczaka (lub inne) - ale niekoniecznie,
- mogą być również jajka ugotowane na twardo,
- tymianek, pieprz grubo zmielony, sól, ser.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry - niezbyt gube. Cebule kroimy w plastry, paprykę lub ogórki konserwowe w grubą kostkę.
Brytfannę lub żaroodporne naczynie smarujemy cieniutko olejem i układamy warstwami: na spód ziemniaki (posypujemy obficie tymiankiem, pieprzem i solą), na to cebulę, paprykę, znowu warstwa ziemniaków,cebula, groszek, mięso z kurczaka lub pokrojone w plasterki jajka i na wierzch ziemniaki. Każda warstwa ziemniaków musi być posypana tymiankiem, solą i pieprzem. Cały urok tej potrawy zawarty jest właśnie w zapachy tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na niezbyt dużym ogniu ok. godziny. Kiedy ziemniaki są już miękkie, posypujemy grubo startym serem. podajemy z ketchupem lub innym pomidorowym sosem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Dorota76 |