Składniki:
60-80 dag mięsa mielonego, 2 duże cebule, 1 mały koncentrat pomidorowy, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka soczewicy, 3 ząbki czosnku, 1-2 kostki rosołowe, 2 łyżki majeranku, 1 mała łyżeczka ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, można dodać przyprawę meksykańską - ostrożnie z solą.
Jak przyrządzić?
Mięso i cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie. W garnku zagotować ok. 1 litra wody, włożyć kostkę rosołową, mięso i gotować 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodać fasolę, kukurydzę, soczewicę, majeranek i dolać tyle wody, żeby wszystkie składniki były przykryte. Gotować 20 min na małym ogniu, przyprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, koncentratem pomidorowym, pieprzem, ewentualnie przyprawą meksykańską. Gotować ok. 30 min na wolnym ogniu, uważając, by mięso nie przywarło.
Uwagi:
Ostudzoną potrawę wstawić do lodówki, nazajutrz podawać na gorąco.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | 100 g - 105 kcal |
Autor | galilea |