Składniki:
Ciasto francuskie - 1 arkusz, mrożony szpinak - 1 opakowanie, jajko - 2 szt., pierś indyka - 1 kg, dodatki: oliwa, czosnek, pieprz, bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Szpinak odparować na patelni, zagęścić bułką tartą, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Gdy ostygnie, wbić 1 jajko i dodać 3 łyżki oliwy (będzie potrzebna mięsu). Mięso pokroić w długie paski, doprawić solą i pieprzem. Rozwinąć ciasto francuskie, posmarować rozbitym jajkiem, na środku najpierw ułożyć masę ze szpinaku, potem paski mięsa. Całość szczelnie zawinąć, robiąc u dołu kilka dziurek (aby wypłynął nadmiar soku).Nagrzać piekarnik do 190 st. C, piec 45 minut.Najlepiej piec na kratce nad blachą (tam zbiera się tłuszcz).
Jak podawać?
Podawać najlepiej na sosie jogurtowym (jogurt, oliwa, cukier, sól, kurkuma, papryka ostra), z ryżem i blanszowanym porem.
Uwagi:
W przypadku pieczenia na blasze musimy się liczyć z rozmoknięciem dołu ciasta.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Marcin |