Składniki:
Gotowe ciasto francuskie, żółtko, 1 cebula, 30 dag pieczarek, czerwona papryka, 1/2 pora, brokuł, ząbek czosnku, kostka bulionu warzywnego (lub vegeta), serek topiony (najlepiej cheddar), odrobina tłuszczu.
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy najpierw cebulę (pokrojoną w kostkę) i posiekany ząbek czosnku. Wrzucamy pieczarki (kroję dość grubo) i pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy około 5-8 minut. W tym samym czasie do garnka z wrzątkiem wrzucamy na 3 minuty brokuł podzielony na małe różyczki. Do warzyw na patelni dodajemy kostkę bulionu (lub vegetę do smaku) i serek topiony. Mieszamy aż do rozpuszczenia się serka na gładka masę. Wyłączamy ogień. Do połączonych sosem składników dodajemy zblanszowany brokuł. Posmarowaną cienką warstwą tłuszczu formę na zapiekankę wykładamy ciastem francuskim, tak by pozostała nam 1/3 część ciasta na wierzch. Jako forma idealnie sprawdza się także keksówka. Ciasto lekko nakłuwany widelcem. Do formy przekładamy warzywa z sosem z patelni. Całość przykrywamy pozostałym ciastem, tak by dobrze skleiły się brzegi. Ciasto nacinamy z wierzchu poziomo. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku około 13-15 minut.
Jak podawać?
Ja podaję tę zapiekankę pokrojoną w dość grube paski, ułożone na liściach sałaty (skropionych oliwą i octem winnym).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | biała oliwka |