Składniki:
400 g makaronu pełnoziarnistego, 300 g szpinaku, 250 g pieczarek, 500 g ryby (o wyrazistym smaku, w żadnym razie panga), 2 średnie cebule, pół pęczka pietruszki, żołty ser do posypania (najlepiej parmezan), szklanka śmietanki 12%, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy szybko pokrojony w kostkę filet z ryby. Zdejmujemy i na ten sam tłuszcz rzucamy pokrojoną w pióra cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy w całości małe pieczarki (większe przekrojone na połówki). Czekamy, aż odparuje woda i lekko się zrumienią. Teraz pora na świeże, dobrze umyte liście szpinaku. Dusimy je, tak aby były miękkie, a zarazem się nie rozpadły. Dodajemy śmietanę, przyprawy, dusimy jakieś 5 minut. Na sam koniec należy dorzucić podsmażoną rybę i posiekaną pietruszkę, dusić jeszcze około 2 minut. Całość mieszamy z makaronem i posypujemy startym serem. Rewelacja, warto spróbować nawet jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Waldemar Przybylski |