Składniki:
Ciasto: 1 l mleka, 3 jajka, mąka (dać tyle, aby ciasto było gęstsze od ciasta na naleśniki), sól, pieprz, przyprawa do pizzy (np. Prymat), po pół łyżeczki oregano, bazylii. Dodatki: 40 dag pieczarek (podsmażonych), 1 cebula krojona w półkrążki, 1 puszka kukurydzy i groszku, 30 dag wędliny (najlepsze salami) pokrojonej w kostkę lub paseczki, 30 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę, 1 papryka czerwona, żółta, zielona pokrojone w kostkę.
Jak przyrządzić?
Mleko, jajka, mąkę, sól, pieprz, zioła i przyprawę do pizzy (całe opakowanie) wymieszać do uzyskania gęstej masy. Do ciasta dodać: pieczarki podsmażone, cebulę, kukurydzę, groszek, wędlinę, papryki, ser. Dokładnie wymieszać, smażyć na patelni na małym ogniu, przewracając jak naleśniki.
Jak podawać?
Podawać z keczupem i szczyptą ziół prowansalskich. Doskonale też smakuje na zimno. Życzę smaczmego.
Uwagi:
Najlepiej smażyć nieduże placki, wtedy łatwiej można je przewrócić.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | monika66 |