Składniki:
30 dag młodego szpinaku, 2 jajka ugotowane na twardo, pomidor (najlepiej kilka koktajlowych), pęczek rzodkiewki, sól, pieprz, majonez (najlepiej własnej roboty).
Jak przyrządzić?
Szpinak obrać, wybrać tylko najmłodsze listki. Dokładnie wypłukać. Jajko pokroić w sporą kostkę, rzodkiewkę w plasterki, pomidora w kostkę (koktajlowe na połówki). Wszystko razem delikatnie wymieszać i dodać majonez (najlepiej light i własnej roboty z oliwą extra virgine). Jeżeli ktoś nie przepada za majonezem, można przygotować delikatny winegret lub użyć samej oliwy z oliwek, ale majonez pasuje tutaj najlepiej.
Jak podawać?
Podawać z grzankami czosnkowymi. Super!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Waldemar Przybylski |