Składniki:
1 duża pierś kurczaka, nieduża cebula, 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku, kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy, puszka krojonych pomidorów w pomidorowym soku, sól, mąka, pieprz - wyłącznie świeżo mielony, oliwa do smażenia, pół szklanki bulionu kurzego (może być z kostki, tj. pół kostki rosołku na pół szklanki wrzątku).
Jak przyrządzić?
Pokrój kurzą pierś na cienkie paski. Bardzo starannie obtocz paski w mące. Na patelni rozgrzej uczciwą porcję oliwy. Starannie rozgarniając, usmaż na złoto paski kurczaka. Zdejmij patelnię z ognia, wyjmij paski kurczaka na talerz. Posiekaj cebulę w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki, suszone pomidory w paski. Rozgrzej patelnię po kurczaku, dodaj oliwy. Wrzuć cebulę i starannie mieszając, smaż. Dorzuć suszone pomidory. Mieszaj, żeby się nie przypaliło, bo pomidory teraz oddają swój smak. Dodaj czosnek, mieszaj przez chwilę. Wrzuć usmażone paski mięsa. Mieszaj, żeby się nie przypaliło. Kiedy zapachnie, wlej bulion. Mieszaj, teraz ma się sos zagęścić, bo kurczak ma mąkę na sobie. Teraz dodaj pomidory z puszki i mieszaj, próbując raz za razem, żeby wiedzieć, ile dodać soli, pieprzu. I tak długo trzymaj na ogniu, mieszając, aż sos będzie odpowiednio gęsty.
Potrzebne przybory:
patelnia
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami lub makaronm, lub ryżem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | alekss |