Składniki:
6 jajek, 30 dag żółtego sera, 30 dag szynki, 4 marchewki, 2 cebule, pęczek szczypiorku, majonez, sól i pieprz ziołowy.
Jak przyrządzić?
Jajka ugotować. Oddzielić żółtka od białek i zetrzeć oddzielnie na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć lub lekko podsmażyć, doprawić solą i pieprzem ziołowym. Szynkę pokroić w kostkę. Ugotowaną marchew zetrzeć na tarce, podobnie ser. Szczypiorek pokroić.Sałatkę układamy warstwami - od spodu: białka, ser żółty, cebula, majonez, szynka, marchewka, majonez, żółtka i posypać szczypiorkiem.
Uwagi:
Można dać 2 grubsze warstwy majonezu lub kilka cieńszych.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Penelopa |