Składniki:
1 kg mąki, 2 szklanki cukru pudru, 2 szklanki płynnego miodu (lipowy najlepszy), 25 dag margaryny (polecam Marynę z Polo), 10 jaj, 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 200 g), 2 dag sody, kilka łyżek kakao, 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, bakalie (300 g): orzechy, rodzynki, suszone owoce, migdały; otarta skórka z 1 cytryny, 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej (niesłodzonej), po 1 łyżeczce cynamonu, imbiru i mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, szczypta pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego (wszystko zmielone).
Jak przyrządzić?
Miękką margarynę rozetrzeć z miodem i cukrem na gładką masę. Dodawać, cały czas mieszając: przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, sól, kakao, przyprawy, żółtka jaj, powidła, pianę z białek, ciepłą kawę, bakalie i skórkę z cytryny (nie trzeba się ściśle trzymać kolejności). Ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 1 dobę, aby "dojrzało". 2 duże blachy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przelać ciasto, piec około 1 godziny w temperaturze 175 stopni (piekarnik średnio nagrzany).
Potrzebne przybory:
moździerz do zmielenia przypraw (albo czysta ścierka i młotek :D)
Uwagi:
Jeśli ktoś ma dużo czasu i lubi staropolskie przepisy, polecam mój piernik. Piernik taki zazwyczaj piekę na święta Bożego Narodzenia. Dwa razy mniejsza porcja wystarczy dla całej rodziny, ale dzięki przyprawom korzennym ciasto "trzyma" do końca lutego. Można do ciasta dodać karmel z 1/2 szklanki cukru w miejsce pół szklanki cukru pudru. Niektórzy dodają (co może dziwić) kilka łyżek soku buraczanego. Jeśli masa jest za rzadka, zamiast 10 białek należy dodać 7-8. Mile widziane 50 ml alkoholu, dodane na koniec. Mieszanka przypraw korzennych - jak kto lubi, byle żeby było dużo (taki naturalny konserwant).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 duże placki |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Hszonszcz179 |