Babka rumowo-bakaliowa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

NA BABKĘ:
- 2 szklanki mąki,
- 20 dag masła,
- 15 dag cukru,
- łyżka cukru do pieczenia,
- 85 ml rumu,
- 15 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
- 15 dag moreli,
- po pół szlanki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich i sułtanek,
- łyżka świeżej startej skórki z pomarańcza.

NA LUKIER MLECZNY:
- 40 dag masła,
- szklanka cukru,
- 1/3 szlanki mleka,
- zapach waniliowy.

Jak przyrządzić?

Śliwki i rodzynki opłukać i osączyć. Śliwki pokroić na małe kawałki i razem z rodzynkami, morelami zalać rumem. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem i ucierając dodawac stopniowo jajka i mąke bakalie , orzechy i pozostały alkohol. Duża forme z kominkiem posmarować masłem opruszyć bułką tartą i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 60-70 min w piekarniku nagrzanym do temp.180C. Ostudzoną babke polukrowaćPrzygotować lukier:masło rozgrzać dodać mleko i cukier, gotować 5 min.Babke smarować ciepłym gęstym lukrem. SMACZNEGO!

Uwagi:

Jest przepyszna. Ciasto lepiej wyjdzie jeżeli w czasie mieszania składników żółtka jajek odzielimy i dodamy do nich łyżke octu. I normalnie wszystko wlewamy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania70 min.
Trudnośćprosty
Kaloryczność390 kcal / 100 g
Autorlamia

Babka rumowo-bakaliowa: Podobne przepisy

Babka rumowo-bakaliowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy