Składniki:
Ciasto:
- 6 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. maku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Do nasączenia:
- ½ szkl. wody gotowanej,
- 1 zapach,
- 1 kieliszek spirytusu,
- sok z ½ cytryny,
- cukier do smaku.
Masa:
- 2 serki waniliowe gęste (najlepsze garwolińskie),
- ½ kostki masła roślinnego,
- ½ szkl. cukru pudru,
- żelatyna lub galaretka rozpuszczona w minimalnej ilości wody.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie ciasta: Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników. Piec ok. 30 minut.
Wyłożyć masę na ostudzone ciasto, ułożyć na niej okrągłe biszkopty (jeden przy drugim), zalać polewą czekoladową ciemną lub rozpuszczoną ciemną czekoladą (czekolada jest lepsza). Na każdy jeden biszkopt ułożyć po jednym rodzynku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | KASIULEK |