Biszkopt Amaretto - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 3 gotowe blaty biszkoptowe,
- 250g zmielonych migdałów,
- 3 łyżki siekanych orzechów archaidowych,
- 1/2 l mleka,
- budyń śmietankowy,
- po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej,
- kostka margaryny,
- 1/2 szklanki herbaty,
- 3 łyżeczki likieru migdałowego,
- łyżka miodu,
- 1/3-1/2 szlanki cukru,
- 2 łyżeczki konfitury z moreli.

Jak przyrządzić?

Budyń rozrobić z 1/2 szklanki mleka, dodać obie mąki. Pozostałe mleko zagotować. Gaz zmniejszyć dodać budyń. Podgrzewać, mieszając aż zgęstnieje. Odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Margarynę zmiksować z masą budyniową. Dodać migdały i cukier do smaku wymieszać. Konfitury wymieszać z łyżeczką liktru. Gorącą herbatę wymeszać z likrem i miodem, ostudzić. Blaty nasączyć, przełożyć kremem. Wierzch i boki posmarować konfiturą, posypać orzechami. SMACZNEGO!!!!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćśredni
Porcje12 porcji
Kalorycznośćdużo
Autorlamia

Biszkopt Amaretto: Podobne przepisy

Biszkopt Amaretto: wypróbuj również

Dietetyczny biszkopt

... Ten przepis na biszkopt spodoba się wszystkim paniom, które dbają o linię, ale mają ochotę na chwilę zapomnienia. Czasem warto sobie odpuścić i sprawić małą przyjemność. Upieczenie takiego dietetycznego ciasta nie jest trudne. Sama zobacz. ... ...

dawno temu

Biszkopty dla dzieci

... osiągną złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu przechowuj biszkopty w pojemniku z pokrywką, aby nie zawilgotniały.    ...

dawno temu

Ciasto biszkoptowe

... , które możesz zrobić samodzielnie, korzystając z niniejszego przepisu. Ciasta biszkoptoweZanim zaprezentowany zostanie przepis na biszkopt, warto dowiedzieć się, w jaki sposób można go wykorzystać ... i stworzyć niezwykle kuszące propozycje ...

dawno temu

Ciasto brzoskwiniowe

... , niż zdajemy sobie z tego sprawę, bowiem stanowi podstawę wielu znakomitych ciast. Dodanie do biszkoptu odrobiny brzoskwiń przesądza o tym, że nie sposób po niego nie sięgnąć, a już sama myśl ... w oparciu o uniwersalne, lecz wyjątkowe w swej ...

dawno temu

Pierwsze przekąski do rączki

... dziecku pierwsze, by się nie zakrztusiło, ale i by mu smakowało. Spokojnie możesz dziecku podać biszkopta, paluszka, chrupka.Są także mamy, które zauważają, że ich pociechom najbardziej smakują ... prażynki. Warto jednak wiedzieć, że są one ...

dawno temu

Ciasteczka dla niemowląt

... Najodpowiedniejsze dla małych dzieci są zdrowe przekąski w postaci owoców i warzyw. Jednak nawet najmłodszym dzieciom marzą się kolorowe ciasteczka z cukierni. Suche biszkopty i herbatniki ... biszkopty i herbatniki dla dzieci. Są poręczne i ...

dawno temu

Tiramisu - przepis przepyszny i szybki

... oraz na brzegach połóż dokładnie wycięty pergamin. 2. W tortownicy rozłóż biszkopty i skrop je kawą wymieszaną z koniakiem. 3. Już jest pysznie, a będzie coraz lepiej. Ubij teraz śmietanę z cukrem ... i cukrem waniliowym i wymieszaj ją ze ...

dawno temu

Pyszne ciasto czekoladowe

... za tort urodzinowy, w końcu nie wszystkie dzieci przepadają za biszkoptem przełożonym masą. Wypróbuj przepis już dziś, zajmie ci to tylko chwilę. ... za tort urodzinowy, w końcu nie wszystkie dzieci przepadają za biszkoptem przełożonym masą. ...

dawno temu

Tiramisu - przepis

... mascarpone i dokładnie mieszamy. Dodajemy do całości kilka łyżeczek zaparzonej wcześniej kawy i likier amaretto. W pucharkach układamy biszkopty i wlewamy na nie przygotowaną wcześniej masę kremową. Wierzch ... , biszkopty, 50 ml likieru ...

dawno temu

Przepis na Tiramisu

... patrzenia, może zrobić deser samemu. Poniżej przepis. Składniki: • 30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu • 50 dag mascarpone • 4 jajka • 8 łyżek drobnego cukru kryształu • 2 łyżki kawy ... rozpuszczalnej • 50 ml likieru amaretto • 2 łyżki ...

dawno temu

Idealna kompozycja smaków - Tiramisu

... nie są jednak niczym niezwykłym. Genialnym pomysłem Tiramisu nie jest technika przekładania, lecz unikalne składniki użyte do stworzenia tego arcydzieła smaku. Idealne połączenie kawy, biszkoptów, serka mascarpone, kremu amaretto o ...

dawno temu

Desery, których nie musisz piec!

... "piórek"). Przygotowanie: Każdy biszkopt należy namoczyć w kawie z dodatkiem likieru amaretto, a następnie ułożyć na spodzie płaskiego naczynia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem ... To jedno z najpopularniejszych włoskich ...

dawno temu

Kilka deserów z procentami

... – znane jest kilka wersji przyrządzania tego włoskiego deseru. Jedną z opcji jest dodanie do całości odrobiny alkoholu, który wydobędzie pełnię smaku Może to być np. likier, brandy, amaretto, czy koniak ... . Pamiętajmy tylko by deser ten ...

dawno temu

Ciasto budyniowe

... tego nie mamy pojęcia, co się znajduje w jedzonym cieście francuskim bądź biszkoptach. Najlepszym rozwiązaniem dla kobiet dopiero rozpoczynających swoją przygodę z kuchnią jest wykorzystanie szybkich ...

dawno temu

Desery świata – zobacz skąd pochodzą te najbardziej znane

... i wyjęciu deseru z foremki dekoruje się ją owocami. Tiramisu - kolejny tradycyjny włoski deser, który co ciekawe spożywa się na drugie śniadanie. Składa się z biszkoptu nasyconego kawą espresso i winem ... marsala, likierem amaretto lub ...

dawno temu

Powiązane Tematy