Składniki:
- 3 gotowe blaty biszkoptowe,
- 250g zmielonych migdałów,
- 3 łyżki siekanych orzechów archaidowych,
- 1/2 l mleka,
- budyń śmietankowy,
- po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej,
- kostka margaryny,
- 1/2 szklanki herbaty,
- 3 łyżeczki likieru migdałowego,
- łyżka miodu,
- 1/3-1/2 szlanki cukru,
- 2 łyżeczki konfitury z moreli.
Jak przyrządzić?
Budyń rozrobić z 1/2 szklanki mleka, dodać obie mąki. Pozostałe mleko zagotować. Gaz zmniejszyć dodać budyń. Podgrzewać, mieszając aż zgęstnieje. Odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Margarynę zmiksować z masą budyniową. Dodać migdały i cukier do smaku wymieszać. Konfitury wymieszać z łyżeczką liktru. Gorącą herbatę wymeszać z likrem i miodem, ostudzić. Blaty nasączyć, przełożyć kremem. Wierzch i boki posmarować konfiturą, posypać orzechami. SMACZNEGO!!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 12 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Autor | lamia |