Składniki:
Biszkopt: 5 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 5 łyżek oleju. Ciasto z wiórków kokosowych: 4 białka, 20 dag wiórków kokosowych, 1 szkl. cukru. Krem: 1 puszka ananasa, 1 margaryna Kasia, 1/2 budyniu śmietankowego.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, delikatnie mieszając, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, octem i olejem. Piec około 15-20 min w temp. 180 stopni. Ciasto z wiórków kokosowych: białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać wiórki kokosowe. Piec na natłuszczonym pergaminie na złoty kolor. Krem: odlać sok z ananasa (1 szkl.), jeśli będzie niepełna szklanka, uzupełnić ją wodą i na soku ugotować budyń. Margarynę utrzeć i na przemian dodawać żółtka, ostudzony budyń, a na koniec pokorojone w kostkę ananasy. Na biszkopt wyłożyć krem, przykryć ciastem z wiórków.
Uwagi:
Ciasto z wiórków jest bardzo kruche.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | calineczka |