Składniki:
3 łyżeczki kawy mielonej/rozpuszczalnej, 4 łyżeczki cukru, pół szklanki mleka, pół łyżeczki kakao rozpuszczalnego, pół łyżeczki cynamonu.
Jak przyrządzić?
Kawę zaparzyć pod przykryciem ok. 8 min. W tym czasie wsypać cukier do rondelka lub małego garnuszka i rozpuścić do uzyskania brązowego koloru. Po zaparzeniu kawy fusy odcedzić (w przypadku kawy mielonej) i stopniowo dolewać do roztopionego cukru. Gotować przez chwilkę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawić do ostudzenia. Do pół szklanki letniego mleka dosypać cynamon i kakao (już cukru nie!) i mieszając kawę, dolać do niej mleko. Oto delikatna cynamonowa kawa:}
Potrzebne przybory:
garnuszek, łyżeczka
Jak podawać?
Od razu po przygotowaniu, może też postać.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ela |