Składniki:
1 saszetka herbaty czarnej z dodatkiem skórki cytryny, 200 ml wrzącej wody, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżeczka rumu, plasterek cytryny (przed dodaniem należy sparzyć skórkę cytryny wrzątkiem), cukier do dekoracji szklanki, kostki lodu.
Jak przyrządzić?
Zaparzyć herbatę przez około 5-7 minut, posłodzić, ostudzić i schłodzić w lodówce. W międzyczasie brzeg szklanki przetrzeć sokiem z cytryny i zamoczyć w cukrze rozsypanym na płaskiej powierzchni. Po wyjęciu schłodzonego naparu, dodać rum i wymieszać. Całość przelać do udekorowanej szklanki, dodać plasterek cytryny i kostki lodu.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | Gastrosfera |