Nie ma Anglii bez „Five o’clock Tea”
KRZYSZTOF • dawno temuKiedyś popołudniowa herbata była świetną okazją na spotkania towarzyskie dla kobiet, kiedy w domu nie było ich mężów. Tradycja „Five o’clock Tea” przetrwała do dzisiaj, chociaż w trochę innej formie. Kiedy powstała, kto ją zapoczątkował i jak przyrządzić angielską „low tea”.
Popołudniowa herbata była serwowana o piątej po południu, stąd nazwa „Five o’clock Tea”. Ten brytyjski zwyczaj został zapoczątkowany w 1661 roku przez księcia Charlesa II (1630–1685) i jego żonę, Portugalkę, Catherine de Braganza (1638–1705). Oboje byli wyjątkowymi miłośnikami herbaty sprowadzanej z odległych kolonii.
W 1915 r. w książce „The Afternoon Tea Book” opublikowano przepis na pyszną „Five o’clock Tea”. Recepta obowiązuje do dzisiaj:
"Wypełnij czajnik świeżą zimną wodą i wstaw do gotowania . Zalej herbatę bezpośrednio z gotującego się czajnika. Nigdy nie rób herbaty z wody która była za długo gotowana lub została zagotowana 2 razy. Im woda jest szybciej zagotowana, tym lepiej. Ogrzej dzbanek, wsyp herbatę do dzbanka w odpowiednich proporcjach. 1 łyżeczkę herbaty na każdą osobę i dodatkowo 1 łyżeczkę.
Wypełnij gotującą się wodą. Przykryj dzbanek i pozwól na odstanie od 5 do 7 minut, do naciągnięcia."
Tradycyjnie angielska herbata jest podawana w dzbanku (teapot) oraz nalewana do porcelanowych filiżanek (teacups), często z dodatkiem mleka i cukru. Nie może też zabraknąć łyżeczek, półmiska cytryn, widelczyków oraz wazonu kwiatów. „Na ząb” pododaje się przeróżne kanapki oraz gorące babeczki z masłem, ciasto i sezonowe owoce.
Obecnie wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje popołudniowej herbaty:
Cream Tea - Tea, scones, jam and cream
Light Tea - Tea, scones and sweets
Full Tea - Tea, savories, scones, sweets and dessert W dzisiejszych czasach do popołudniowego menu dołączono między innymi:Savories -Tiny sandwiches or appetizers
Scones -Served with jam and Devonshire or clotted cream
Pastries -Cakes, cookies, shortbread and sweets„Afternoon Tea” jest również określana mianem „low tea”, ponieważ herbata była podawana głównie w salonie, gdzie znajdują się niskie krzesła i sofy. W Anglii po rozpoczęciu popołudniowej herbatki goście zazwyczaj nie zostawali dłużej, niż do dziewiętnastej. Obecnie herbatę serwuje się między godziną trzecią a piątą. Anglicy coraz rzadziej piją popołudniową, tradycyjną już herbatę we własnych domach — częściej w hotelach, restauracjach czy herbaciarniach. Słowniczek:Afternoon Tea, Five o’clock Tea— popołudniowa herbata, inaczej „low tea”
teapot – dzbanek na herbatę
teacap – filiżanka do herbaty
scone – rodzaj bułeczki jadanej na podwieczorek z masłem czy dżemem
savory – zakąski podawane przed serwowaniem herbaty
shortbread – szkockie kruche ciasteczka
Fot.patrick george aka jerry/ Flickr (CC)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze