Składniki:
4 saszetki herbaty czarnej z kawałkami malin, 3 łyżeczki cukru lub 2 łyżeczki lejącego miodu, 400 ml wody, sok z połowy cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego, 3 łyżki syropu malinowego, garść malin.
Jak przyrządzić?
Herbatę zaparzyć w 200 ml wody przez ok. 8 minut do uzyskania mocnej esencji. Resztę wody (200 ml) zagotować z cukrem do momentu wrzenia, a następnie wymieszać uzyskany syrop cukrowy z esencją herbaty. Dodać sok cytrynowy lub kwasek, wymieszać i przelać do metalowego naczynia. Włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny. Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień. Następnie należy przełożyć sorbet do pucharków, udekorować malinami, polać syropem malinowym i miodem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | Gastrosfera |