Składniki:
orzeszki ziemne, śmietana, przyprawy
Jak przyrządzić?
Paczkę orzeszków ziemnych przepuść przez maszynkę do mięsa, najdrobniejsze sitko, najlepiej dwa razy. Dodaj śmietankę 12%, 200ml i zacznij podgrzewać (na tym etapie łatwo przypalić). Dodaj wody (lub śmietany) do właściwej konsystencji.Przyprawić można: kolendrą, gorczycą, pieprzem.W każdym razie te wersje sprawdziłem i polecam. Można nie przyprawiać, ewentualnie można lekko dosolić.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mięsa z najdrobniejszym sitkiem.
Jak podawać?
Na gorąco jako sos do kurczaka, ryżu, klusek.
Uwagi:
Sos jest prosty jak budowa cepa. Polecam do podsmażonych kawałków kurczaka.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Kiszuriwalilibori |