Składniki:
oryginalny spirytus nalewkowy Soplicy 60%, 500 ml; około 20-30 dag cukru; około 35-40 dag owoców.
Jak przyrządzić?
Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni). Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy). Przelej nalewkę do butelek - jest od razu gotowa do spożycia - ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | nalewkowa |