Składniki:
puszka kukurydzy, puszka groszku, duża cykoria, ćwiartka czerwonej cebuli, ząbek czosnku, 4/5 plastrów wędzonej wędliny z tłuszczykiem (wędzonka, ogonówka, szynka itp), 2 jaja na twardo, majonez, jogurt naturalny, sól,pieprz.
Jak przyrządzić?
Cykorię obrać z brudnych i zniszczonych liści, przeciąć wzdłuż na 4, umyć i wysuszyć. Pokroić drobno i wrzucić do miski. Kukurydzę i groszek odsączyć i dodać do cykorii, wędlinę pokroić w kawałeczki, ćwiartkę czerwonej cebuli pokroićdrobniusieńko, wszystko razem dodać do miski.W kubeczku rozetrzeć ząbek czosnku z solą, do tego dodać jogurt, majonez i pieprz, polać sałatkę. Wszystko dobrze wymieszać, na koniec dodać drobno pokrojone jajka na twardo i bardzo delikatnie przemieszać jeszcze raz.
Jak podawać?
Solo, ew. ze świeżym, białym pieczywem z masłem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | punia |