Składniki:
12 orzechów (ja daje 15), cytryna, 1g goździków, 1g gałki muszkatołowej, 1l spirytusu, 0,5l wody , 0,5kg cukru.
Jak przyrządzić?
Na orzechy nalać wrzącej wody, aby się sparzyły.Po godzinie odlać, zalać zimną wodą na 2-3 godziny. Po tym czasie orzechy pokroić na drobne kawałki, wrzucić do gąsiora, dodać skórkę z cytryny (bez białego miąższu), dodać goździki i gałkę zalać spirytusem. Gąsior zakorkować i pozostawić na 3-4 tygodnie. Zlać płyn, zrobić syrop z cukru i wody, przefiltrować i zimny zmieszać ze ściągniętym płynem. Przefiltrować i zlać do butelek. Wychodzi około 2l nalewki 50%.
Potrzebne przybory:
Gąsior, garnek, butelki.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Zenon Kolasa |