Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 100g smalcu, 250g margaryny, 4 jajka, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
1kg białego półtłustego sera, 250g margaryny, 11/2 szklanka cukru, 1 op. cukru waniliowego (16g), 4 jajka, 1 op. budyniu śmietankowego.
Ponadto:
1 puszka brzoskwiń, folia aluminiowa, tłuszcz do wysmarowania blaszki, bułka tarta do obsypania formy.
Jak przyrządzić?
Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść ciasto. .1/3 część ciasta owinąć folią i zamrozić. Pozostałe ciasto włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać margarynę, budyń, utrzeć. Dodać ubitą piane z białek, wymieszać.
Sernik biało-czarny:
Ciasto z lodówki rozwałkować i włożyć na natłuszczoną, obsypaną bułką blachę. Wyłożyć osączone, pokrojone brzoskwinie i masę serową. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć, posypać masę. Piec 50 minut w temp. 170oC.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 200 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kubasz |