Składniki:
20 czarnych hiszpańskich oliwek, 4 obrane ząbki czosnku, 3 łyżki soku z cytryny, 6 filetów anchois, 2 łyżki musztardy Dijon, 2 łyżeczki sosu Worcester, 1 główka sałaty lodowej, 100 g parmezanu, sól i pieprz, 2 szk. chleba pokrojonego w kosteczkę, 3 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Rozłóż kawałki chleba na blaszce, skrop po wierzchu oliwą z oliwek. Włóż blachę do piekarnika i piecz chleb, aż się zarumieni. Zmiksuj czosnek, sok z cytryny, anchois, musztardę i sos Worcester stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż do uzyskania gładkiej masy. Umyj i porwij sałatę. Ułóż kawałki sałaty w miseczce i wymieszaj z dressingiem. Posyp połówkami oliwek, grzankami i parmezanem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Porcje | 2 |
Autor | Espanol |