Składniki:
Ciasto:
6 jaj, szklanka cukru, 2 szklanki mąki (najlepiej krupczatki), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki wody, pół szklanki oleju.
Masa budyniowa:
budyń waniliowy niesłodzony, cukier waniliowy, szklanka mleka, 2 żółtka, 2 czubate łyżki cukru, pół kostki margaryny lub masła.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo białka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie zmieszaną w szklance wodę z olejem. Wszystko utrzeć na gładką masę drewnianą łyżką. Otrzymaną masę wylewamy na wysypaną bułką tartą blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C na 40-45 minut. (bez termoobiegu). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół wzdłuż ciasta.Masa budyniowa:Odlewamy połowę szklanki mleka do garnka i gotujemy, do pozostałego mleka dodajemy żółtka, cukier waniliowy, cukier i budyń, następnie dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do gotującego się mleka i na wolnym ogniu powoli zagęszczamy, stopniowo dodając margarynę i ucierając na gładką masę. Otrzymaną masą przekładamy wystudzone ciasto. Na górę wylewamy lekko ściętą galaretkę i wstawiamy całość do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje.
Uwagi:
Przed rozpoczęciem rozpuścić w szklanej misce dwie galaretki truskawkowe (lub inne, jak kto woli) i odstawić w chłodne miejsce do częściowego stężenia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | CaramelCoffee |