Składniki:
300g makaronu(1 opakowanie) może być każdy rodzaj oprócz spaghetti, 1/2 szklanki mleka, 15dkg sera żółtego-łagodnego., 10-15dkg sera pleśniowego, 5 łyżek śmietanki 18% lub 22%, 1-2 łyżki mąki, 1/2 kostki rosołowej drobiowej, pół pęczka brokuł, 250g pieczarek, parę listków pokrojonej bazylii i zielonej pietruszki, tymianek do smaku.
Jak przyrządzić?
Zetrzeć sery. Podgrzać mleko i do ciepłego dodać starte sery, chwilkę mieszać aż do rozpuszczenia.Dodać pół kostki drobiowej i rozpuścić, następnie należy zagęścić sos śmietaną połączoną z mąką, dobrze zamieszać. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na patelni. Makaron (polecamy makaron razowy, ponieważ sos będzie ładnie kontrastował z kolorem makaronu:)) należy ugotować na mocno al dente, dodać podsmażone pieczarki i ugotowane na twardo, pokrojone brokuły, wymieszać delikatnie, polać naszym sosem, posypać pokrojoną pietruszką i tymiankiem, wstawić na 10 min. do piekarnika, aby sos delikatnie się zarumienił.
Potrzebne przybory:
Patelnia, naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Jako danie główne na obiad, kolację, świetne na przyjęcia i domówki.
Uwagi:
To jest naprawdę przepyszne! Spróbujcie:) i nie zapomnijcie dodać szczypty miłości do tej potrawy, to zawsze poprawia smak:)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | MISURA |