Składniki:
Pierś z kurczaka, fileciki z indyka (ok. 300g), ciasto francuskie (1op.), por (1 duży lub 2 małe), pomidorki koktajlowe (4-5 szt.), masło do smażenia.
Sos czosnkowy (gotowy lub zrobiony z 3 łyżek majonezu, 2 łyżek jogurtu i 1 ząbka czosnku).
Jajko (1 szt.), gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Formę wysmarować masłem, ułożyć na niej płaty ciasta ew. docinając do kształtu. Pora pokroić w krążki i podsmażyć chwilę na maśle, doprawić gałką muszkatołową. Mięso wysmarować sosem czosnkowym i ułożyć na cieście, w wolnych miejscach ułożyć pora i pomidorki. Wymieszać jajko z 1 łyżką sosu czosnkowego i wylać na tartę. Wyciąć z ciasta paseczki ok. 0,5 cm i ułożyć je na tarcie w formie kratki. Jak się zarumieni ciasto, naciąć mięso nożykiem i sprawdzić, czy już jest gotowe.
Jak podawać?
Można podawać jako przystawkę lub danie główne. Jak coś zostanie, świetnie nadaje się na lunch do pracy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Asia B. |