Składniki:
5 cebul, 4 łyżki mąki, bulion , gałka muszkatołowa, chlebek na tosta, ser żółty starty, margaryna.
Jak przyrządzić?
Kroimy cebulę w krążki i smażymy ją na margarynie tak, żeby nie przypalić, bo wyjdzie goryczka. Pod koniec dokładamy margaryny ze 2 łyżki i dosypujemy mąką, mieszamy chwilę i jak zacznie gęstnieć, podlewamy bulionem (rosołem), chwilę mieszamy, żeby nie było grudek i wlewamy to wszystko do gotującego się bulionu. Po 10 minutach ścieramy gałkę muszkatołową, wyłączamy i miksujemy blenderem zupę. Można nie miksować, też jest dobra.
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek, deska do krojenia.
Jak podawać?
Ja podaję tak: ścieram na dno talerza troszkę sera, zalewam zupą, i na nią kładę ciepły chlebek i na niego ścieram troszkę sera. Moja rodzina uwielbia tą zupę.:-) W ładnych talerzach wygląda efektownie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | sylwia |