Cebulowa bardzo prosta, tania i zdrowa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

5 cebul, 4 łyżki mąki, bulion , gałka muszkatołowa, chlebek na tosta, ser żółty starty, margaryna.

Jak przyrządzić?

Kroimy cebulę w krążki i smażymy ją na margarynie tak, żeby nie przypalić, bo wyjdzie goryczka. Pod koniec dokładamy margaryny ze 2 łyżki i dosypujemy mąką, mieszamy chwilę i jak zacznie gęstnieć, podlewamy bulionem (rosołem), chwilę mieszamy, żeby nie było grudek i wlewamy to wszystko do gotującego się bulionu. Po 10 minutach ścieramy gałkę muszkatołową, wyłączamy i miksujemy blenderem zupę. Można nie miksować, też jest dobra.

Potrzebne przybory:

Patelnia, garnek, deska do krojenia.

Jak podawać?

Ja podaję tak: ścieram na dno talerza troszkę sera, zalewam zupą, i na nią kładę ciepły chlebek i na niego ścieram troszkę sera. Moja rodzina uwielbia tą zupę.:-) W ładnych talerzach wygląda efektownie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Autorsylwia

Cebulowa bardzo prosta, tania i zdrowa: Podobne przepisy

Cebulowa bardzo prosta, tania i zdrowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy