Składniki:
5 dojrzałych brzoskwiń,
płaska łyżeczka żelatyny,
50 g cukru,
słodkie wino musujące,
2 saszetki herbaty zielonej.
Jak przyrządzić?
Brzoskwinie umyć i pokroić na plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać 20 g cukru i skropić winem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Zaparzyć szklankę z 2 saszetek zielonej herbaty, odcedzić, posłodzić i rozpuścić w niej żelatynę. Wlać do zimnej formy. Chłodzić ok. 10 minut w lodówce. Następnie formę wypełnić ściśle przylegającymi do siebie plasterkami brzoskwini. Resztę galaretki również wlać do naczynia, dbając o to, by nie pozostały pęcherzyki powietrza. Całość odstawić do lodówki na ok. 8 godzin. Galaretkę podawać na talerzu pokrojoną na plasterki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | buszująca w garach |