Składniki:
Makaron wstążka ząbkowana – 250 g, surowa biała kiełbasa – 250 g, olej – 2 łyżki, chrzan tarty – 3 łyżki, słodka śmietana 18% - 300 ml, sól, cukier do smaku, jajka ugotowane na twardo – 3 szt., natka pietruszki do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Białą kiełbasę podsmażyć na złoty kolor na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru i doprowadzić do wrzenia. Ciepły makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a na sos wyłożyć pokrojoną w grube plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki. Udekorować listkami natki pietruszki.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Autor | Gastrosfera |