Składniki:
1x pierś z kurczaka,
1x zupka chińska,
zielona pasta curry,
1x marchewka,
2 łyżki sosu sojowego,
kostka rosołowa,
słodka papryka, ostra papryka, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
W niewielkim garnku, w około 3 szklankach wody ugotować pierś z kurczaka oraz marchewkę razem z kostką rosołową i sosem sojowym. Ugotowane wyciągnąć z bulionu i drobniutko posiekać. Włożyć z powrotem do bulionu. Do gotującej się zupy wedle uznania dodać 1-3 łyżki zielonej pasty curry. Pogotować chwilkę na małym ogniu doprawiając przyprawami. W miseczce zalać zupkę chińską połową ilości wody i poczekać aż makaron napęcznieje. Do miseczek włożyć makaron i zalać zupą. Można udekorować zieloną cebulką. Smacznego.
Jak podawać?
Najlepiej prezentuje się w ceramicznych miseczkach z ceramicznymi łyżeczkami jednak te drugie średnio nadają się do jedzenia makaronu.
Uwagi:
Pasta curry posiada intensywny cytrynowy posmak. Im więcej jej dodamy, tym ostrzejsza będzie zupa. Zamiast piersi można ugotować też na udku - będzie bardziej tłusta.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Harribel |