Składniki:
Ćwierć kostki drożdży, pół kg mąki, 3 łyżki oliwy bądź oleju, 1 łyżka cukru, 1 płaska łyżka soli, około 300 ml ciepłej letniej wody.
Jak przyrządzić?
Do miski wsypać wcześniej przesianą mąkę, zrobić wgłębienie, drożdże pokruszyć w osobnej miseczce, dodać do nich cukier i zalać niewielką ilością letniej wody, wymieszać, żeby wszystko się ładnie rozpuściło, następnie w pozostałej ilości wody rozpuścić sól, wymieszać. Do naszego "wgłębienia" dodać roztwór drożdży, potem wodę z solą, a na końcu 3 łyżki oliwy, wyrobić ciasto. Ciasto musi być miękkie, elastyczne, może się nieco kleić, gdy już zostanie dobrze wyrobione, należy je odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm (nie może być zbyt grube) i wyłożyć na blachę. Następnie ciasto polewamy sosem pomidorowym, bądź innym, jak kto woli, posypujemy serem i dodajemy dodatki wedle uznania. Pieczemy w temp. 180-200 stopni ok.45 minut. Pizza naprawdę jest pyszna, ciasto nie jest gumowe, nie rozpada się, jest chrupiące i można spokojnie trzymać je w dłoni. Wystarcza na 2 blaszki. Polecam:)
Uwagi:
Przepis pochodzi z włoskiego portalu. Wypróbowałam i jest to dla mnie najlepszy przepis na domową pizzę, a muszę przyznać że długo poszukiwałam tego właściwego:)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Agnieszka |