Składniki:
2 litry mleka – 3,2%,
2 śmietany (400g) 18%,
8 jaj,
2 masła extra,
szklanka cukru pudru,
cukier wanilinowy,
1 cytryna (duża),
puszka brzoskwiń,
herbatniki,
2 galaretki pomarańczowe.
Jak przyrządzić?
Do miseczki oddzielamy żółtka od białek (białka do wylania), do żółtek dodajemy śmietanę i cukier wanilinowy, wszystko mieszamy do uzyskania jednolitego kremowego koloru :). Wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu do wytrącenia się sera (ok. 10-15 min). Odcedzamy (durszlak wyścielamy ściereczką) i odstawiamy do wystygnięcia. W drugim naczyniu miksujemy masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzony ser i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy sok z cytryny oraz pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie (podzielić puszkę brzoskwiń tak, żeby wystarczyło na wierzch sernika). Blaszkę smarujmy masłem i układamy na spód herbatniki. Wykładamy masę serową, dekorujemy wierzch pozostałymi brzoskwiniami i zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu serniczek gotowy do spożycia.Smacznego!!!
Uwagi:
PS.W sezonie na pomarańcze brzoskwinie można zastąpić świeżymi pomarańczami (równie pyszne) :-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kinia |