Składniki:
Placki pszenne (robić można je na różne sposoby więc zakładam, że każdy będzie je robił sam lub kupi).
Salsa: pomidory, ogórek, papryka czerwona i zielona, kukurydza, czerwona cebula, limonka, nać kolendry.
Guacamole: avocado, olej, ząbek lub dwa czosnku,
fasola czerwona.
Pierś kurczaka, puszka pomidorów, śmietana lub jogurt gęsty, olej z oliwek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Przepis ten pochodzi prosto z meksyku.Salsa: wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę dodajemy poszatkowaną kolendrę sok z połówki limonki.Guacamole: avocado obieramy i robimy masę z czosnkiem, oliwą i sokiem z połówki limonki. Solimy, pieprzymy.Kurczaka kroimy w kawałki i smażymy, zalewamy połową puszki pomidorów, podgotowujemy. Doprawiamy według upodobania.Na placku rozsmarowujemy guacamole, na to kawałki kurczaka, na górę salsę i polewamy śmietaną lub jogurtem. Zawijamy jak otwartą kopertę i mamy niebo w gębie. Możemy zamiast kurczaka dać mielone mięso wołowe tyle, że wtedy dłużej przygotowujemy. Spotkałem wersję z ryżem dodanym do smażonego kurczaka było bardziej pożywne, ale nie pasowało do klimatu meksyku.
Potrzebne przybory:
Nóż, patelnia i miska.
Jak podawać?
Podawać z sokiem pomidorowym pikantnym.
Uwagi:
Jeżeli mamy placki, to całość trwa pół godziny. Nie stosuję zamienników limonki i kolendry - ich specyficzne smaki nadają charakter potrawie. Potrawa, za którą szaleje moje dziecko.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | dżigit |