Składniki:
średnia cukinia, duża cebula, jajko, 2-3 łyżki mąki, 3 średnie ziemniaki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, natka pietruszki, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Cukinię i ziemniaki zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Posiekać czosnek. Wbić do wszystkiego jajo, dodać nać, posolić i przyprawić pieprzem. Można dodać odrobinę chilli lub curry. Wszystko dobrze wymieszać, dodać mąkę. Dużą łyżką nakładać na mocno rozgrzany olej, lekko formułując zgrabne placuszki, grubości ok. 2 cm. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Potrzebne przybory:
Miska, duża łyżka, patelnia, tarka do warzyw.
Uwagi:
Można jeść same, z sosem pieczarkowym, pomidorowo-czosnkowym. Idealne na śniadanie, lekkie drugie danie, jak i na kolację.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | edith |