Cukiniowe placuszki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

średnia cukinia, duża cebula, jajko, 2-3 łyżki mąki, 3 średnie ziemniaki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, natka pietruszki, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Cukinię i ziemniaki zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Posiekać czosnek. Wbić do wszystkiego jajo, dodać nać, posolić i przyprawić pieprzem. Można dodać odrobinę chilli lub curry. Wszystko dobrze wymieszać, dodać mąkę. Dużą łyżką nakładać na mocno rozgrzany olej, lekko formułując zgrabne placuszki, grubości ok. 2 cm. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Potrzebne przybory:

Miska, duża łyżka, patelnia, tarka do warzyw.

Uwagi:

Można jeść same, z sosem pieczarkowym, pomidorowo-czosnkowym. Idealne na śniadanie, lekkie drugie danie, jak i na kolację.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Autoredith

Cukiniowe placuszki: Podobne przepisy

Cukiniowe placuszki: wypróbuj również

Powiązane Tematy