Składniki:
makaron nitki - 1 paczka,
dynia - ok. 1 ½ kg,
cebula - 2 średnie szt.,
kapary z zalewy - 1 łyżka,
płatki chilli - ¼ łyżeczki,
olej - 3 łyżki,
słodka śmietanka - 100 ml,
woda,
sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym, żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki. Smacznego!
Uwagi:
Olbrzymia, pomarańczowa i przede wszystkim zdrowa. Jak się okazuje dynia nie służy tylko do zamieniania jej w karocę dla kopciuszka. Idealnie sprawdza się do przygotowania pysznej i pożywnej zupy.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Gastrosfera |