Składniki:
4 golonki, porcja włoszczyzny, 1,5 kg marchwi, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, vegeta i pieprz czarny mielony 1/2 szk. oleju. Rękaw do pieczenia mięsa.
Jak przyrządzić?
Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach a porę pokroić w paseczki. Przełożyć do rękawa-dodać przyprawy i umyte golonki. Rękaw zapiąć klipsami i porządnie wymieszać. Następnie włożyć do piekarnika ustawionego na 160 stopni na około 2,5 godziny. Kiedy rękaw spęcznieje w trakcie pieczenia, nakłuć go szpikulcem. Golonkę można sprawdzić po 2 godzinach. Kiedy mięso będzie mięciutkie, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podawać ze świeżym chlebkiem, gotowanymi ziemniaczkami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 130 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | danusia-69 |