Składniki:
oliwa z oliwek lub masło (nie olej!), połówka piersi kurczaka, duża cebula, mała marchewka, 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego, ćwiartka kostki rosołowej z drobiu, pół czerwonej lub/i pomarańczowej papryki, 3 ząbki czosnku, świeży korzeń imbiru (ok 1-1,5 cm), ok 1 szk. gorącej wody, ok 3 czubate łyżeczki żółtego pudru curry (łagodny), łyżeczka średnio ostrej lub ostrej masy curry (kupuje się w małych słoiczkach), garść orzechów włoskich, garść orzechów laskowych, 5-6 suszonych pomidorków (ze słoiczka), duża garść rodzynek, ok 4 łyżki mleka kokosowego, garść świeżej kolendry, łyżeczka śmietany.
Jak przyrządzić?
Proponuję najpierw posiekać i przygotować składniki, ponieważ potrawę trzeba mieszać. Ja siekam na bieżąco.Posiekaj cebulę (nie koniecznie drobno) i wrzuć ją na lekko podgrzany olej (roztopione masło). Pokrój kurczaka (dowolnie - ja kroję w cieniutkie paski). Dodaj do cebuli, dobrze wymieszaj.Marchewkę pokrój w okrągłe plastry - dodaj do kurczaka i cebuli. Smaż chwilkę, aż kurczak nie będzie surowy. Dodaj soję i kostkę rosołową. Wymieszaj.Paprykę pokrój w paski - dodaj do potrawy.Imbir pokrój bardzo drobno, podobnie jak czosnek (można go wycisnąć) - dodaj do potrawy. Wymieszaj.Zagotuj wodę. Zalej potrawę wrzątkiem (aby nie przestała się gotować) tak, aby powstała "zupa". W zależności od wielkości patelni to może być jedna szklanka, może półtorej. Posyp pudrem curry (na razie ok 2 łyżeczki). Dokładnie wymieszaj i zmniejsz ogień. Niech lekko bulgocze przez kilka minut.Orzechy rozkrój na mniejsze kawałki (jak lubisz - ja laskowe kroję tylko na pół). Suszone pomidorki pokrój w cienkie paski. Kiedy potrawa lekko zgęstnieje (gęstnieje od pudru, cebuli, papryki i marchewki), wrzuć orzechy i pomidorki. Wymieszaj.Dodaj krem curry, resztę pudru curry i rodzynki. Wymieszaj i zostaw na kilka minut na małym ogniu (bardziej zgęstnieje).Powoli dolej mleko kokosowe. Wymieszaj i zostaw na 1-2 minuty. Posyp kolendrą.Zdejmij patelnię z ognia, zamieszaj potrawę i pozwól jej minimalnie ostygnąć (musi przestać się gotować). Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i na kolejną minutę wstaw na ogień.Smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia, czajnik, deska do krojenia i nóż ;-)
Jak podawać?
Podawać na ryżu - najlepiej basmati.
Uwagi:
UWAGA: Często przeglądamy przepisy w internecie po to, aby skorzystać z pomysłu, ale potrawę zrobić po swojemu. Gorąco zalecam za pierwszym razem przygotować tę potrawę dokładnie według opisu. Każdy składnik odgrywa w niej swoją ważną rolę. (Za kolejnym razem będziesz wiedzieć co byś odjął/dodał, ale na początek proponuję spróbować potrawę w ORYGINALE.Jeśli ktoś ma uczulenie na orzechy, można ich nie dodawać (nadal będzie bardzo dobre), ale są one ważną "chrupiącą" częścią potrawy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | LaLumiere |