Składniki:
Puszka pomidorów 400 g,
makaron 250 g,
szpinak mrożony 450 g,
serek topiony 100 g,
śmietana 100 g,
margaryna 50 g,
czosnek 2 ząbki.
Jak przyrządzić?
Śmietanę rozcieramy razem z topionym serkiem na gładką masę. Makaron gotujemy przez 4 minuty.Gotujemy makaron przez 4 minuty, makaron musi tylko lekko się podgotować. Nie chcemy aby makaron na końcu naszego dania był zbyt rozgotowany.Na rozgrzany tłuszcz przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku (uwielbiam zapach smażonego czosnku), uważajmy, żeby czosnek się nie przypalił, bo będziemy musieli zacząć od początku. Wystarczy 30 sekund, aby czosnek oddał swój aromat i smak do tłuszczu.Następnie dodajemy mrożony szpinak.Szpinak smażymy tak długo, aż się cały rozmrozi i dodajemy puszkę pomidorów.Pomidory lekko rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki i dodajemy sól i pieprz do smaku.Całość chwilę obsmażamy, wystarczy 5 minut.Możemy już rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Następnie w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie układamy warstwowo: szpinak podsmażony z pomidorami (połowę tego co mamy), makaron (całość), masa śmietanowo-serowa (całość) i resztę szpinaku.Jeżeli chcecie na wierzch szpinaku można dodać pokrojony w plasterki pomidor (lecz nie jest to konieczne), jednak koniecznie na wierzch musimy zetrzeć żółty ser lub poukładać w plasterkach.Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem około 20 minut.Gotowe !
Potrzebne przybory:
brytfanna lub naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
gorącą i szybko :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |
Autor | Frugol |