Tarta jest znakomitym daniem rodem z Francji. Ma same zalety; nie można jej przypalić, pracę można rozłożyć na dwa dni, a istotę smaku, czyli farsz można przyrządzić na kilkanaście sposobów i każda z nich będzie innym światem. Jeśli zdarzy Wam się podać dwie różne tarty naraz, stołownicy będą jeść naprzemiennie, nie mogąc się zdecydować, która jest smaczniejsza. Może być wykwintną przystawką, może być daniem głównym dla osób, które lubią lekkie dania.Z butelką dobrego wina jest idealnym menu dla grona przyjaciół zaproszonych na wieczór.
Składniki:
- 250 g mąki (krupczatka jest najlepsza),
- 125 g. masła (margaryny),
- 1/3 szklanki wody,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Jak przyrządzić?
1) Przesianą mąkę siekamy ze schłodzonym masłem. Jeśli pozostały większe grudki rozcieramy je czubkami palców. Solimy, dodajemy wodę i olej.Szybko zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy co najmniej 1/2 godz. w lodówce. Dużą formę smarujemy masłem, wyklejamy dość grubo ciastem nie zapominając o zrobieniu dosyć wysokiego kołnierza. Można je wywałkować i przełożyć do formy. Można posłużyć się metodą wylepiania plasterkami. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 20 min. do dobrze nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia podniesie się do góry i pofaluje, ale nie należy tym się przejmować.
2) Farsz wyłożyć na upieczony spód. Wierzch posypać parmezanem i położyć kilka wiórków masła. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 30 min. Przed wyjęciem sprawdzamy czy masa się zapiekła - tzn. patyczek włożony do tarty jest po wyjęciu suchy.
3) Jeśli tarta była pieczona w tortownicy, to po kilku minutach po wyjęciu zdejmujemy bok i w ten sposób podajemy. Jeśli w specjalnej formie do tarty - wyjmujemy ją ostrożnie, żeby się nie połamała.
Uwagi:
To ciasto trzeba robić krótko i zdecydowanie - wtedy będzie naprawdę kruche. Ciasto możemy przygotować i przechować w lodówce nawet dwa dni. Upieczone może czekać na swoje przeznaczenie 24 godz. Jeśłi zostało wam trochę ciasta - można zrobić kilka tartaletek z różnymi innymi farszami - zupełnymi wariacjami smakowymi, których nikt jeszcze nie próbował robić. To gwiazdka z nieba dla kochanych eksperymentatorów.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | blaszka |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 3 zł |