Tarta (ciasto) - Przepis

Przepis kulinarny

Tarta jest znakomitym daniem rodem z Francji. Ma same zalety; nie można jej przypalić, pracę można rozłożyć na dwa dni, a istotę smaku, czyli farsz można przyrządzić na kilkanaście sposobów i każda z nich będzie innym światem. Jeśli zdarzy Wam się podać dwie różne tarty naraz, stołownicy będą jeść naprzemiennie, nie mogąc się zdecydować, która jest smaczniejsza. Może być wykwintną przystawką, może być daniem głównym dla osób, które lubią lekkie dania.Z butelką dobrego wina jest idealnym menu dla grona przyjaciół zaproszonych na wieczór.

Składniki:

- 250 g mąki (krupczatka jest najlepsza),
- 125 g. masła (margaryny),
- 1/3 szklanki wody,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.

Jak przyrządzić?

1) Przesianą mąkę siekamy ze schłodzonym masłem. Jeśli pozostały większe grudki rozcieramy je czubkami palców. Solimy, dodajemy wodę i olej.Szybko zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy co najmniej 1/2 godz. w lodówce. Dużą formę smarujemy masłem, wyklejamy dość grubo ciastem nie zapominając o zrobieniu dosyć wysokiego kołnierza. Można je wywałkować i przełożyć do formy. Można posłużyć się metodą wylepiania plasterkami. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 20 min. do dobrze nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia podniesie się do góry i pofaluje, ale nie należy tym się przejmować.

2) Farsz wyłożyć na upieczony spód. Wierzch posypać parmezanem i położyć kilka wiórków masła. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 30 min. Przed wyjęciem sprawdzamy czy masa się zapiekła - tzn. patyczek włożony do tarty jest po wyjęciu suchy.

3) Jeśli tarta była pieczona w tortownicy, to po kilku minutach po wyjęciu zdejmujemy bok i w ten sposób podajemy. Jeśli w specjalnej formie do tarty - wyjmujemy ją ostrożnie, żeby się nie połamała.

Uwagi:

To ciasto trzeba robić krótko i zdecydowanie - wtedy będzie naprawdę kruche. Ciasto możemy przygotować i przechować w lodówce nawet dwa dni. Upieczone może czekać na swoje przeznaczenie 24 godz. Jeśłi zostało wam trochę ciasta - można zrobić kilka tartaletek z różnymi innymi farszami - zupełnymi wariacjami smakowymi, których nikt jeszcze nie próbował robić. To gwiazdka z nieba dla kochanych eksperymentatorów.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcjeblaszka
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt3 zł

Tarta (ciasto): Podobne przepisy

Tarta (ciasto): wypróbuj również

Tarta z jabłkami

... Ciepłe i aromatyczne ciasto to niezastąpiony element budujący atmosferę prawdziwego domu, do którego wracamy z czystą przyjemnością. Roztaczający się wokół zapach kusi i przywołuje na myśl miłe ... wspomnienia. To błogie uczucie potęguje świeżo ...

dawno temu

Tarta cytrynowa - przepis na pyszność

... Tarta cytrynowa – przepis na to ciasto odmieni twój dzień. Jeszcze się nie zdarzyło, by człowiek jedzący pyszność się nie uśmiechnął, więc jeśli chcesz poprawiać sobie nastrój, to do dzieła. Świeży cytrynowy kolor będzie świetnie wyglądał w taki ...

dawno temu

Tarta z fetą

... przygotowania wyśmienitych pierożków. Równie dobrym rozwiązaniem jest upieczenie wyśmienitej tarty. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się o drzemiących w niej możliwościach znacznie więcej. Poświęcając chwilę, poznasz także sprawdzony ...

dawno temu

Tarta grzechu warta

... danie kuchni francuskiej. Jeżeli i ty pragniesz spróbować paryskich specjałów, przygotuj pyszną tartę w dwóch nowych odsłonach – z czekoladą i owocami lub z porem i bekonem. ... masę. Następnie wylej ją na ostudzoną tartę. Wierzch ciasta ...

dawno temu

Tarta szpinakowa

... ? Wystarczy sięgnąć do prawdziwego bogactwa europejskiej tradycji kulinarnej. Jedną z propozycji jest przepis na tartę szpinakową. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne, a dzięki szpinakowi będzie ... pomysłem na obiad jest przygotowanie ...

dawno temu

Tarta serowo-cebulowa

... Tarta to danie na wskroś francuskie. Wyraża się to faktem, że z połączenia prostych, świeżych składników, które na piewszy rzut oka mogą ze sobą nie wpsółgrać, otrzymujemy danie wykwintne i eleganckie. Przyjemne nie tylko dla podniebienia ale i ...

dawno temu

Tarta z budyniem

... jest receptura przygotowywania tarty z budyniem. Czytając poniższy artykuł, nie tylko dowiesz się, jak zrobić budyń, ale także poznasz przepis na tartę z budyniem. ... Pieczenie ciast jest jedną z przyjemniejszych czynności, jakie zdarza się nam ...

dawno temu

Tarta serowo-cebulowa z przyprawami Kamis Specialite

... Artykuł sponsorowany Tarta to danie na wskroś francuskie. Wyraża się to faktem, że z połączenia prostych, świeżych składników, które na pierwszy rzut oka mogą ze sobą nie współgrać, otrzymujemy ... danie wykwintne i eleganckie. Przyjemne nie ...

dawno temu

Świeże maliny - przepis na pyszną tartę!

... . Dlatego pomyślałam, że oprócz dżemów i powideł, można zrobić pyszne ciasto z malinami w roli głównej. A konkretniej francuską tartę. ... . Dlatego pomyślałam, że oprócz dżemów i powideł, można zrobić pyszne ciasto z malinami w roli głównej. A ...

dawno temu

Pora na ciasto marchewkowe

... Niezwykle popularnym ciastem w krajach anglosaskich jest carrot cake, czyli słodki deser z tartą marchewką, która po upieczeniu nadaje ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Marchewka ... za składnik wypieków służyła już w średniowieczu. ...

dawno temu

Ciasto marchewkowe

... Twój maluch uwielbia piernika? Poeksperymentuj w kuchni i przyrządź nowe ciasto, które przypomina przysmak twojego dziecka. Choć marchew jako składnik ciasta zaskakuje, możesz być pewna, że brązowy ... puszek zniknie ze stołu w kilka godzin po ...

dawno temu

Ciasto bananowe

... Chociaż coraz częściej możemy spotkać potrawy łączące ciasta z warzywami, to jednak zazwyczaj do domowych wypieków dodajemy smaczne i zdrowe owoce. Takie klasyczne zestawienie świetnie sprawdza ... się w wielu sytuacjach. Ciasto drożdżowe ze ...

dawno temu

Najprostsze ciasto owocowe

... Masz ochotę na domowe ciasto, ale jesteś zupełnym beztalenciem jeśli chodzi o pieczenie? Nie martw się, są przepisy, z którymi poradzi sobie nawet dziecko. Najprostsze ciasto owocowe jest tego najlepszym przykładem. Wkład pracy minimalny, ...

dawno temu

Ciasto zebra

... z głębi serca, to jednak przygotowane przez nas ciasto nie zawsze dorównuje tym, które kupujemy w cukierniach. Co ciekawe, największych obaw nie wzbudza tutaj smak naszych ciast i ciasteczek ... , ale ich wygląd. I chociaż często robimy je ...

dawno temu

Ciasto orzechowiec

... Ciasta, ciasteczka, cukierki, kolorowe galaretki, to produkty, których pojawiajawienie się na stole, sygnalizuje nadejście gości. Zdarza się, że nie mamy czasu na samodzielne przyrządzenie deseru ... i kupujemy go w sklepie. Nie zawsze jednak ...

dawno temu

Jak zrobić ciasto porzeczkowe?

... Twoje koleżanki pieką ciasto z jabłkami, wiśniami, truskawkami, ale chyba nigdy nie używały porzeczek. Bądź oryginalna i przygotuj na wasze spotkanie deser z tymi właśnie owocami. Jak zrobić ciasto porzeczkowe? To bardzo proste. Jeśli uda ci się ...

dawno temu

Jak zrobić tarte Tatin

... Tarte Tatin to tarta do góry nogami. Pochodzi z dziewiętnastowiecznej Francji i w klasycznej wersji jest z jabłkami. Mamy jednak sezon na morele... ...

dawno temu

Co na podwieczorek? Ciasto pomarańczowe!

... warzyw, owoców i jogurtów upiecz dziecku ciasto. Domowe wypieki z pewnością są zdorwsze niż słodycze z marketów. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto pomarańczowe. ... ,25 dag cukru,25 dag stopionego masła,25 dag mąki pszennej,2 łyżeczki proszku ...

dawno temu

Ciasto toffi

... na ciasto toffi. Już w trakcie jego przyrządzania trudno jest oprzeć się, by nie spróbować choćby odrobiny pysznej masy. Jak przygotować tego typu ciasto? Nic prostszego! Możesz je zrobić, nawet nie używając ... piekarnika. Już teraz przeczytaj ...

dawno temu

Ciasto budyniowe

... gotowych wypieków jest na pewno zdecydowanie łatwiejsze i nie pochłania nam czasu, jednakże nie mamy podczas niego żadnej satysfakcji oraz wspaniałego aromatu towarzyszącego pieczeniu ciast. Oprócz ... tego nie mamy pojęcia, co się znajduje w ...

dawno temu

Powiązane Tematy