Kto raz spróbował dobrze przyrządzoną mozarellę w tej postaci na ogół zostaje jej wielbicielem- szczególnie późnym latem, gdy nasze pomidory osiągają apogeum smaku. Ta sałatka możebyć niezwykle wyrafinowana - wg przepisu, który wam podaję. Może też być znacznie prostsza- ale niezbędne są 4 znakomitej jakości składniki: pomidory, mozarella, świeża bazylia i oliwa.
Składniki:
- 2 sery mozarella (w zastępstwie do przyjęcia: zotarella),
- 2 pomidory,
- 1 pęczek świeżej bazylii,
- oliwa z oliwek (pierwszorzędnej jakości),
- ocet balsamiczny,
- kilka czarnych i zielonych oliwek,
- mała garstka kaparów,
- 1 mały ząbek czosnku,
- sól, cukier do smaku.
Jak przyrządzić?
1) Myjemy i osuszamy liście bazylii oderwane od łodyżek.
2) Wykładamy mozarellę do obcieknięcia. Pomidory obieramy ze skórki.
3) Robimy sos: drobno pokrojony czosnek miażdżymy z solą i cukrem. Dolewamy oliwę (ok. 70 ml), dodajemy ocet balsamiczny wg uznania. Całość dobrze mieszamy.
4) Kroimy na drobne części oliwki (do wielkości kaparów).
5) Na ładnym talerzu (półmisku) układamy na dnie duże liście bazylii. Na nie kładziemy naprzemiennie pokrojone w plastry ok. 1 cm pomidory i mozarellę.Całość polewamy obficie przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy oliwkami z kaparami. Dorzucamy najdrobniejsze listki bazylii.Jeśli zostały jeszcze jakieś listki, szarpiemy je palcami na drobniejsze kawałki i układamy na całości.
Jak podawać?
Sposób ułożenia został omówiony powyżej. Najsmaczniejszym dodatkiem jest bagietka lub świeżo przygotowane grzanki.Do półmiska dobrze jest podać oprócz widelca płaską łyżkę, która pomoże zebrać umykający w czasie przekładania na talerz sos.Oczywiście wino jest w tym wypadku najszlachetniejszym napojem. Ale świetnie smakuje (zwłaszcza w upalne lato) z piwem.
Uwagi:
Jeśli dzień jest gorący wkładamy półmisek z zawartością w chłodne (ale nie zimne) miejsce. Tylko ułożone składniki główne.
Sosem polewamy bezpośrednio na wydaniu. Wersja powszechniej stosowana nie wymaga oliwek, kaparów i octu.
Tak samo ułożone naprzemiennie pomidory, ser i listki bazylii solimy lekko i polewamy cienkim strumykiem przedniej oliwy.
Ta przekąska-sałatka tylko zaostrza apetyt... Zwykle goście po tak smakowitym wstępie oczekują równie pysznego ciągu dalszego...:-)
Koszt, który podaję jest zimowy. Latem wychodzi zdecydowanie taniej.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 18 zł |