Ładnie się prezentują na stole Wielkanocnym. Dla niejadków i tych, którzynie przepadają za dużą ilością mięsa - tak charakterystycznego dla Świąt Wielkanocnych.
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- żelatyna na 1/2 litra wody,
- 4 łyżki sosu z pieczenia, lub duszenia mięsa, ew. trochę rosołu,
- 1/5 opak. mrożonki z groszkiem zielonym, marchewką, brokułami, lub innymi jarzynami, pokrojonymi drobno,
- 4-5 drobnych grzybków w occie,
- 1 garstka rzeżuchy,
- 2-3 wąsy szczypiorku,
- kapary.
Jak przyrządzić?
1) Jaja gotujemy na twardo.
2) Jarzyny krótko gotujemy w niedużej ilości wody z dodatkiem rosołu lub sosu.Odpowiednio osolonego. Po wyjęciu jarzyn w tej samej wodzie, w której gotowałysię jarzyny rozpuszczamy żelatynę w proporcjach podanych przez producenta.
3) Na dnie foremki układamy kilka jarzynek, grzybka. Wlewamy nieco schłodzonej galarety.Czekamy, aż się zetnie. Resztę jarzyn i rzeżuchę sypiemy na środek. Podzielone na kilka częścijaja układamy blisko zewnętrznych ścianek foremki. Zalewamy galaretą do pełna. Odstawiamy do lodówki.
Jak podawać?
Wyjęte z lodówki foremki wkładamy na chwilę do naczynia z gorącą wodą.Lekko podważamy brzegi i przewracamy natalerz. Ubieramy całymi łodyżkamiszczypiorku i kaparami. Znakomicie smakują z chrzanem.
Uwagi:
Tak przygotowane jaja są ładną dekoracją stołu. Zwłaszcza podczas Śniadania Wielkanocnego.
Oczywiście możecie do galarety wkładać wszystkie wymyślone przez siebie jarzynki. Mogą być drobno pokrojone korniszony, rzodkiewki, itd.
To chyba jedyna niskokaloryczna potrawa wielkanocna :-)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 6 zł |