Przepis pochodzi ze Szwajcarii, ale nie daję głowy, że jest jego doskonałą kopią.Od czasu, gdy Strogonoff stał się nieco dyskusyjny (wołowina), możemy z powodzeniemzastąpić go tym, który podaję.
Składniki:
- 1/2 kg pieczarek,
- 4 łyżki masła,
- 3/4 kg cielęciny (może być przednia),
- 1 łyżka zwykłej mąki,
- 1 cebula (niekoniecznie),
- 1 op. śmietany: 12% dla dbających o linię, 18% dla łakomczuchów,
- sól, pieprz biały,
- zielona pietruszka,
- opcjonalnie: 1 kieliszek białego wina, sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
1) Mięso pokroić drobno, na kawałki ok. 4 cm długości, 1 cm szerokości- choć nie są to nienaruszalne proporcje. Mają być po prostu dosyć drobne.
2) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła; gdy patelnia jest gorąca wrzucamy mięso(przedtem opruszone mąką). Smażymy krótko przewracając na patelni. Usmażonąpartię wrzucamy do garnka wraz z sosem, który powstał podczas smażenia.Smażymy następną. ( Z tych proporcji składników powinny wyjść 2 patelnie.)
3) Drobno pokrojoną cebulę smażymy na maśle, aż się zeszkli. Dopiero wówczasdodajemy pieczarki. Umyte i pokrojone w drobne plasterki. Smażymy tak, jak lubimy.Niektórzy zdejmą je z patelni po krótkim i ostrym obsmażeniu,inni będą je lekko przyduszać.
4) Mieszamy w garnku usmażone składniki. Dolewamy śmietanę i wino, dodajemy sól,pieprz. Zagotowujemy raz (3-4 min.) na ostrym ogniu i zestawiamy. Teraz możemydodać nieco soku z cytryny lub dolać nieco więcej wina. Mąka dodana do smażeniapowinna zagęścić całą potrawę w wystarczającym stopniu. Jeśli jednak całość jest zbytwodnista, możemy dosypać jeszcze szczyptę.
5) Najlepiej zostawić cały garnek w spokoju co najmniej na 2-3 godz. Choć oczywiściemożemy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Jak podawać?
Bezpośrednio przed wydaniem podgrzewamy bardzo krótko na ostrym ogniu.Tylko do pierwszych oznak, że wszystkie składniki się gotują. Posypujemy drobnoposiekaną zieloną pietruszką.
Najsmaczniejsza z ryżem. Albo w małych miseczkach ze zwykłą bułką,pokrojoną w drobne kromki. Do tego sałata lub pomidory z sosem vinaigrette.
Uwagi:
Jeśli zamiast pieczarek użyjecie kurek - potrawa stanie się zupełnie inna w smaku,ale pyszniejsza dla naszego podniebienia. Choć już zupełnie nie szwajcarska.Równie dobra następnego dnia.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | trochę |
Przybliżony koszt | 30 zł |