Rzecz niezwykle popularna jeszcze 30 lat temu. Dzisiaj niemal kompletnie zapomniana.Warta powtórki w te gorące, jeszcze ciągle letnie i długie popołudnia. Jeśli macie spotkaniez miłymi ludźmi w niezobowiązującej, nieco piknikowej atmosferze, to szprycer jest idealnąpropozycją na ugaszenie pragnienia i sprawienia przyjemności - zwłaszcza kobietom.
Składniki:
- 1 butelka białego wina (najlepiej półwytrawnego lub półsłodkiego),
- sporo lodu,
- 1 butelka wody gazowanej, najlepiej tzw. wody sodowej,
- nieobligatoryjnie: cytryna lub limonka.
Jak przyrządzić?
1) Do kieliszka wkładamy 2-3 kostki lodu.
2) Nalewamy wino do 1/2 objętości.
3) Uzupełniamy wodą sodową do reszty. Możemy dorzucić cytrynę, choć w klasycznym przepisienie znajdziemy takiej propozycji. Ja preferuję limonki, ze względu na ich intensywny, cytrynowy zapach.
Jak podawać?
Przede wszystkim natychmiast, np. tej pięknej Pani naprzeciw, która wygląda na spragnioną osobę- i nic dziwnego... przy tych upałach. Kieliszek trzymamy za nóżkę.
Uwagi:
Bardzo miło gawędzi się przy takich napojach, w ogrodach pełnych kwiatów i zachodzącego słońca.
Koszt jest różny w zależności od kosztu wina. Ale nie warto kupować zbyt drogich... Raczej należy siękierować smakiem, jaki w rezultacie będzie miał ten napój.
Klasyczne proporcje szprycera to: 1:1 wino z wodą plus lód.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | ? |
Przybliżony koszt | 30 zł |