Szprycer - Przepis

Przepis kulinarny
Szprycer Zobacz 3 zdjęcia

Rzecz niezwykle popularna jeszcze 30 lat temu. Dzisiaj niemal kompletnie zapomniana.Warta powtórki w te gorące, jeszcze ciągle letnie i długie popołudnia. Jeśli macie spotkaniez miłymi ludźmi w niezobowiązującej, nieco piknikowej atmosferze, to szprycer jest idealnąpropozycją na ugaszenie pragnienia i sprawienia przyjemności - zwłaszcza kobietom.

Składniki:

- 1 butelka białego wina (najlepiej półwytrawnego lub półsłodkiego),
- sporo lodu,
- 1 butelka wody gazowanej, najlepiej tzw. wody sodowej,
- nieobligatoryjnie: cytryna lub limonka.

Jak przyrządzić?

1) Do kieliszka wkładamy 2-3 kostki lodu.

2) Nalewamy wino do 1/2 objętości.

3) Uzupełniamy wodą sodową do reszty. Możemy dorzucić cytrynę, choć w klasycznym przepisienie znajdziemy takiej propozycji. Ja preferuję limonki, ze względu na ich intensywny, cytrynowy zapach.

Jak podawać?

Przede wszystkim natychmiast, np. tej pięknej Pani naprzeciw, która wygląda na spragnioną osobę- i nic dziwnego... przy tych upałach. Kieliszek trzymamy za nóżkę.

Uwagi:

Bardzo miło gawędzi się przy takich napojach, w ogrodach pełnych kwiatów i zachodzącego słońca.

Koszt jest różny w zależności od kosztu wina. Ale nie warto kupować zbyt drogich... Raczej należy siękierować smakiem, jaki w rezultacie będzie miał ten napój.

Klasyczne proporcje szprycera to: 1:1 wino z wodą plus lód.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Porcje?
Kaloryczność?
Przybliżony koszt30 zł

Szprycer: Podobne przepisy

Powiązane Tematy