Używamy do nich jak najwięcej świeżych ziół. Ale to właśnie bazylia nada im najwięcej pieknegozapachu i charakteru. Nadzienie jest lekkie i wydaje się, że można ich zjeść nieskończoną ilość.Na szczęście to złudzenie.
Składniki:
Na 10 sztuk:
- 10 sztuk naleśników zwykłych,
- 25 dkg twarogu, raczej tłustego, dobrego gatunku,
- 1 białko (pozostałe żółtko można użyć do ciasta naleśnikowego),
- 20 dkg chudej szynki wędzonej, niekoniecznie gotowanej,
- 8 dużych listków świeżej bazylii,
- bazylia do przybrania - kilka listków,
- nieco innych świeżych ziół, jak zielona pietruszka, tymianek,
- sól, biały pieprz,
- 10 dkg łagodnego sera, typu ementaler,
- 1 łyżka masła.
Jak przyrządzić?
1) Twaróg mieszamy z białkiem jajka. Szynkę i zioła kroimy drobno. Wszystkie składniki mieszamydobrze ze sobą dodając sól i pieprz.
2) Naleśniki smarujemy masą i zwijamy w rulony. Układamy w formie do pieczenia, wysmarowanej uprzednio masłem.Sypiemy na wierzch posiekane zioła. Posypujemy startym serem. Na całości rozkładamy kilka małych wiórków masła.
3) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Po 20 min. ser powinien się rozlać na całej powierzchni.Wtedy są gotowe do wyjęcia.
Jak podawać?
W formie, w której były zapiekane. Wydaje się, że wszelkie dodatki są zbędne. Bardzo delikatne w smaku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 sztuk |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 15 zł |