W dwóch wydaniach - z alkoholem lub bez. W zależności od nastroju i okoliczności wybierzmy swoją wersję.Nasze organizmy znużone długą zimą z przyjemnością przyjmą taką kompozycję. Jej zaletą jest to,że możemy ją wydawać w dwoistym wydaniu; dla abstynentów, jak i amatorów mocniejszych trunków,bez konieczności szukania dodatkowych składników. Łodyżkę selera oczywiście ze smakiem zjadamy.Bo tak naprawdę - chodzi o witaminy.
Składniki:
- 50 ml soku pomidorowego,
- mała gałązka selera naciowego,
- sól,
- tabasco (kilka kropel),
- nieco soku z cytryny,
- 2-3 kostki lodu.
W wersji alkoholowej - 50 ml czystej wódki dobrej jakości.
Jak przyrządzić?
1) Do odmierzonej porcji soku pomidorowego dodajemy resztę składników.
2) Uzupełniamy kostami lodu i wkładamy gałązkę selera.
Jak podawać?
W większych kieliszkach lub szklankach.
Uwagi:
Proporcje oczywiście możemy modyfikować w zależności od gustów naszych gości.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | ? |
Przybliżony koszt | 4 zł |