To idealny przepis na uroczyste śniadania, obiady i kolacje. Prosty - jedyną barierąmoże okazać się cena. Na ogół cieszy się powodzeniem.
Składniki:
- 8 jaj ugotowanych na twardo,
- 1 opakowanie ikry z łososia 200g,
- 1 opak. roszponki,
- sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
1) Ugotowane, schłodzone i obrane jaja kroimy na połówki.Delikatnie pozbawiamy żółtek. Puste białka układamy na półmisku.Nakładamy do nich dość kopiato nieco odsączoną ikrę.
2) Wokół rantu półmiska układamy opłukane i osuszone listki roszponki.
3) Schładzamy w lodówce. Tuż przed wydaniem skrapiamy całość sokiem z cytryny.
Jak podawać?
Zamiast skrapiania całości, możemy podać na oddzielnym talerzykudrobno pokrojone, wygodne do użycia cząstki cytryny.
Uwagi:
Żółtka, które pozostały znakomicie się nadają do ciast kruchych. Można je przechowywać2 dni w lodówce. Całe jajka na twardo nadają się do jedzenia przez 4 dni.
Oczywiście możemy zastosować szlachetniejsze odmiany ikry.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 50 zł |